Ik heb ontdekt dat ik door yoga kan leven op een manier die me niet opbrandt. Het creëert een rust in mijn leven die me in staat stelt om vanuit een ander level de leuke dingen te doen, de creatieve, de ondernemende.

Yoga nidra geeft me energie, rust
én de moed om aan mijn wensen te werken!

Monique Coppens yoga in kloosterkapel tilburg

Geen liefde op het eerste gezicht

Het was geen liefde op het eerste gezicht tussen yoga en mij. Voor mij als nieuwsgierige, enthousiaste creatieveling waren yoga en meditatie maar saaie boel. Ik wist dat het goed voor je was hoor. Mijn moeder deed het al jaren en werd er rustig van. Maar ik zag het nut van rustig niet zo. Ik wilde bruisen, leuke dingen doen! En een vriend van me begon te mediteren en veranderde “binnen no time” van mijn mede-sukkelende, vrijgezelle, overjarige study buddy in een man met droombaan en leuke vriendin. Dus ik besefte me zeker dat mediteren iets magisch kon doen. Maar stilzitten en niet denken, dat trok me al helemáál niet. Ik wilde niet stil zijn in mijn hoofd, ik hield juist van gave dingen bedenken!

Het burnout cliché

Totdat ik in 2004 in een stevig potje misère en burnout belandde (ik weet het, wat een cliché). Ik voelde me super beroerd en liet me gedwee door mijn vriend mee slepen naar de yogales. Want ik wist dat het goed voor me was. Er moést iets veranderen aan mijn innerlijke, hyperactieve kreng-stemmetje (“Je doet het niet goed genoeg”) en mijn lichamelijke vermoeidheid (“Ik ben te moe”). En helpen deed het, de yogales. Het deed mijn lichaam goed. Na de eerste lessen ontdekte ik een ontspanning die ik nog nooit eerder had gevoeld. Wat een heerlijk bruisen in stilte! En het deed meer. Het hielp me om oude, onverwerkte emoties op te ruimen. Soms hoorde ik mezelf in huilen uitbarsten tijdens de les, terwijl ik me van geen verdriet bewust was. Hè? Wat gebeurt er?

Doe mij alleen die ontspanning maar

Destijds vond ik de yogahoudingen zelf niet zo fijn, ik was meer fan van de ontspanning aan het einde van de les. Daardoor verslofte mijn beoefening van yoga toen ik mezelf “beter” verklaarde van de burnout en weer aan de slag ging. Maar de studie van de chakra’s nam ik uit de yoga mee in mijn ontdekkingsreis naar andere helingsmethoden. Ik deed een coachingsopleiding (een logisch vervolg op mijn studie psychologie) en ik hernieuwde mijn interesse in de esoterie en paraspychologie waarmee ik me als tiener bezig hield (o.a. tarot, astrologie, helderziendheid en dromen). Ik ging er zelfs mijn werk van maken om anderen te leren “Meer magie in hun leven te brengen”.

“You may be done with yoga, but yoga may not be done with you”

In 2013 opende ik mijn eigen online coachingsbedrijf “Persoonlijk Paradijs” om creatieve, ondernemende vrouwen te helpen hun diepste wensen waar te maken. Door dit werk was ik zelf ook veel bezig met mijn wensen en dromen. En zo kwam yoga terug in mijn leven. Als wens die ik blijkbaar tóch had. In 2014 verraste ik mezelf door een yogi op mijn visionboard te plakken. Tijd voor een nader onderzoek. Yoga doen. Echt? En toen ontdekte ik vlak daarna – per toeval – yoga nidra. Dat sloeg in als een bom. JA ECHT! Het paste veel beter bij me dan de yoga en meditatie die ik daarvoor had geprobeerd, want ik hoefde niet stil te zitten! In yoga nidra lig je namelijk en je volgt gesproken aanwijzingen op. En geen wokkel-houdingen! Heerlijk. En toch had het eenzelfde effect. Ik voelde een diepe lichamelijke ontspanning en een loslaten van emoties. Een opschoning. Ik deed datzelfde jaar nog een opleiding in yoga nidra (vooral omdat er niet veel informatie over te vinden was in 2014). In die opleiding ontdekte ik dat de lichamelijke houdingen (asana’s) zijn zoals het topje van een ijsberg. Het is het enige wat je makkelijk kunt zien en daarom lijkt het alsof dat alles is, maar er zit zó veel meer onder! Yoga is zo veel meer dan lichamelijke oefeningen. Door de opleiding besefte ik dat alles wat ik had gedaan in mijn bovengenoemde ontdekkingsreis óók yoga was!

Mixen

Ondertussen ging ik yoga nidra en meditatie mp3’s toevoegen aan mijn bestaande coachingswebsite. Maar ik ontdekte dat mensen de link met “wensen waarmaken” niet goed zagen en ik kreeg het niet goed uitgelegd. Dat leidde ertoe dat ik in 2017 na vier jaar mijn website “Persoonlijk Paradijs” sloot en het coachen opschortte. Ik ging in Tilburg yoga nidra lessen geven. Heel bijzonder om een groep mensen met mijn stem naar een diepe ontspanning te begeleiden. En om ze in mijn energie te dragen, als een nachtwaakster erbij te zijn als mensen de diepte in gaan. En mijn eigen ontwikkeling ging verder. Ik deed nóg een yoga opleiding, in Dru Yoga, een bijzondere vorm van yoga met zachte, vloeiende bewegingen. En ik volgende intensieve trainingen op het gebied van sjamanisme.

Terug online

Na een aantal jaren voornamelijk live yoga nidra les te hebben gegeven heb ik een vorm gevonden om mijn yogales te combineren met mijn eerdere online coachingsbedrijf. Ik heb een vorm gevinden om al mijn ervaring en know how te delen met mensen die deze reis naar binnen willen maken. Mensen voor wie yoga niet die liefde op het eerste gezicht is en die misschien zelfs nog niet weten wat voor kracht het los kan maken. Alles wat ik heb geleerd heb ik samengebracht in één grote Online Reis genaamd De Magie van Yoga Nidra”. In 5 weken neemt dit programma je mee in een ontwikkeling waar ik jaren over heb gedaan. Ik ken de short cuts en de slagen van de zweep. En ik weet hoe ik het zo plezierig mogelijk kan maken.

In dit programma kan je leren dieper contact te maken met jezelf en tegelijkertijd echt tot rust te komen. Want “tot jezelf komen” is zó belangrijk in deze hectische wereld waarin we leven. Daarnaast werk je in deze vijf weken ook toe naar een sankalpa (dat is een intentie of wens) waarmee je daarna je yoga nidra kunt beoefenen en een verdere reis gaat maken.

Zin an? Kijk dan hier voor alle ins en outs over “de Magie van Yoga Nidra”!