sankalpa afbeelding

Wat is een sankalpa?

In yoga nidra meditatie worden je lichaam en geest in een diepe staat van ontspanning gebracht, zoals tijdens de slaap. Alleen blijf je wakker. Dat is het mooie: je krijgt de diepe rust en ontspanning van slaap én je blijft wakker en alert. Wat yoga nidra zo anders maakt dan andere vormen van ontspanning en meditatie is dat je in deze wakkere staat van diepe ontspanning een “intentie”of “wens” herhaald. Zo’n intentie of wens wordt een “sankalpa” genoemd. Hierdoor plant je de wens of intentie in je onderbewuste. Dit heeft een magisch effect op jezelf en je leven, als je regelmatig dezelfde wens plant. Het herhalen van deze sankalpa tijdens de yoga nidra beoefening helpt je contact te maken met wie je werkelijk bent en wat je wenst voor je leven. Hieronder lees je meer over het werken met een sankalpa.

Waar komt het vandaan?

Swami Satyananda Saraswati heeft yoga nidra ontwikkeld door oefeningen uit de oude tantratradities te vermengen met de ontdekking die hij zelf deed, dat hij in een soort sluimerslaap kon raken waarin hij de mantra’s en gebeden die hij niet bewust beluisterde tóch leerde. Hij had namelijk tijdens zijn scholing tot monnik werkzaamheden in de vroege uren, terwijl de andere monniken in gebed waren. Vaak viel hij half in slaap. Zo ontdekte hij dat hij gebeden en mantra’s kende die hij zich niet bewust had aangeleerd. Hij moest ze onbewust hebben opgepikt tijdens zijn werkzaamheden … terwijl hij half sliep. Er blijkt een stadium tussen slapen en waken in te zitten waarin je niet bewust wakker bent, maar ook niet helemaal slaapt. In deze staat is je onderbewuste geest erg bevattelijk voor het oppikken van informatie. En hierdoor kun je als het ware “slapend leren” door informatie in je onderbewuste te “programmeren”.

Je leven transformeren met een sankalpa

In de yoga nidra meditatie gebruik je dit gegeven en “programmeer” je jezelf met een sankalpa, een positieve affirmatie die je drie keer herhaald op een diep punt van ontspanning. Het is een middel om aandacht en energie te richten op dat wat je wilt creëren voor je leven. Door een tijd lang te werken met een bepaalde sankalpa kun je echt magische dingen zien ontstaan in jezelf en je leven.

Barbara Kundig zegt het mooi in haar boek over yoga nidra: De sankalpa is een zaadje dat tijdens yoga nidra in de diepere lagen van het bewustzijn wordt geplant en mettertijd overdag gaat bloeien en zijn vruchten afwerpt.

Hoe maak je een sankalpa?

Hoe er wordt gewerkt met de sankalpa verschilt erg per yoga docent, soms wordt je aan het begin van de yoga nidra gevraagd een sankalpa te bedenken (de meer standaard manier) en in sommige vormen wordt je juist begeleid om vanuit je intuïtie een wens of intentie naar boven te krijgen. Je kan ook yoga nidra meditaties ondergaan waarin de sankalpa als is ingevuld. In mijn webshop vind je hier voorbeelden van: In mijn Winterslaap meditatieszijn de sankalpa en affirmaties ingesproken en gericht op rust en ontspanning, in mijn doorbraak yoga nidra mp3 gaat de sankalpa over het doorbreken van patronen.

Als je een sankalpa bepaald voor jezelf, let dan op de volgende aspecten:

– Hou het simpel en liefst kort, je moet het makkelijk kunnen herhalen
– Zet de intentie in de tegenwoordige tijd. Gebruik bijvoorbeeld “Ik ben” of “Ik voel” als begin van je sankalpa
– Zorg dat het geen “doel” is, dat het niet is gericht op een uitkomst. Een slecht voorbeeld: “Ik verdien 10.000 euro per maand”. Beter: “Ik ervaar overvloed”
– Zorg dat het positief verwoord is. Richt je hier dus niet op ongewenst gedrag, maar op dat wat je wél wilt. Slecht voorbeeld: “Ik snoep niet meer”, beter voorbeeld: “Ik geniet van gezonde voeding”

Voorbeelden van sankalpa’s

Ik rust in de stilte
Ik laat los
Ik genees door creativiteit
Ik voel me rijk
Ik geniet van het moederschap

Intuïtief je sankalpa bepalen

In mijn yoga nidra beoefening werk ik met een sankalpa die ik op intuïtieve manier verkrijg. Deze is niet altijd logisch, maar gaande weg de beoefening gebeuren er dingen in mijn leven die het verduidelijken. Een voorbeeld hiervan is dat ik voor het jaar 2015 de sankalpa “I am an energy healer” kreeg, iets wat me volslagen niet aansprak en ook niet logisch leek. Gaandeweg het jaar gebeurden er spontaan dingen waardoor ik me juist in energiewerk ging verdiepen. Nu ik drie jaar later op die sankalpa terugkijk, voelt hij heel logisch. Tegenwoordig zou ik mezelf – als ik maar één label mocht kiezen – eerder energiewerker noemen dan coach (wat toen mijn etiket was).

Ik heb deze manier van werken met een sankalpa geleerd van Karen Brody. In haar boek “Daring to Rest” beschrijft ze hoe je het moet doen. Er is ook een Nederlandse uitgave van dit boek genaamd “Durf te Rusten“. Voor de uitgebreide beschrijving en instructie verwijs ik je naar dat boek, maar het werkt met een yoga nidra meditatie waarin je op het einde vraagt om een boodschap. Deze intuïtieve boodschappen combineer je dan op een bepaalde manier tot een persoonlijke sankalpa. In mijn lessen werk ik ook met deze methode.
In mijn online cursus de magie van yoga nidra vertel ik ook over deze methode (met vriendelijke toestemming van Karen).

Kijk hier voor meer informatie over “de magie van yoga nidra” online cursus

Klik hier voor de yoga nidra mp3 webshop

Klik hier om de gratis yoga nidra mp3 te downloaden